Somnul este esential pentru sanatatea mintii si a corpului. Lipsa acestuia poate avea efecte neplacute, pe termen lung. Daca simti ca nu dormi suficient, e putin probabil sa te inseli. Asa ca, poate, sfaturile de mai jos iti vor fi utile.

1. Un somn odihnitor ajuta organismul sa se regenereze furnizand energia necesara pentru ziua urmatoare. Desi este greu de precizat care este durata optima a somnului, cei mai multi adulti au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. O perioada mai mare (+9 ore) poate indica probleme de ordin medical sau poate chiar provoca probleme de sanatate. Totusi, daca va stiti sanatosi, poate insemna ca sunteti doar tare, tare obositi. Si ca e cazul sa luati lucrurile un pic mai usor.

2. Stim deja ca verificarea telefonului inainte de culcare nu ne ajuta sa avem un somn bun. Lumina albastra a ecranului inhiba secretia de melatonina, hormonul somnului, astfel ca efectul acestuia este de stimulare, nu de relaxare. Lasa-l cat mai departe, de preferat in alta camera, si asculta muzica relaxanta sau citeste.

3. Mananci usor, adormi usor. Ai grija la alimentatia si la stimulentele de la masa de seara. Somnul este extrem important pentru sanatate, iar anumite alimente te pot ajuta sa dormi bine, in timp ce altele iti vor aduce un somn agitat, neodihnitor. De asemenea, nu este important doar ceea ce mananci, ci si cand mananci. Este mai bine sa consumam mai multe calorii pe parcursul zilei, cand inca suntem activi, decat seara, inainte de culcare. Ia o cina usoara, cu cateva ore inainte sa te culci. Te vei simti mai bine dimineata, si vei vedea acest lucru chiar de a doua zi.

4. Seteaza-ti ceasul biolog, nu alarma. Probabil ca ai si tu prieteni care se trezesc fara a avea nevoie de alarma. Cum este posibil? Ei bine, acesti oameni si-au setat ceasul biologic, prin mese si ore de somn regulate, atfel incat corpul lor stie, intuitiv, cand trebuie sa manance sau cand trebuie sa se trezeasca. Astfel, organismul nu mai este, permanent, stresat de zgomotul alarmei si de nevoia de a se trezi cand ar vrea, inca, sa doarma. Sa ne ajutam organismul sa ne ajute.

5. Nu face prea mult efort fizic inainte de culcare. Desi poti crede ca miscarea te va extenua si, implicit, iti va genera o stare de somnolenta, de fapt, adrenalina iti va da o stare de agitatie care iti poate crea probleme in a adormi. Fa o plimbare prin parc sau incearca cateva minute de stretching si relaxare. Totusi, daca sportul functioneaza pentru tine cel mai bine seara, nu renunta; cauta sa te folosesti de celelate modalitati care sprijina un somn bun.