Agricultura convențională versus agricultura individuală

Agricultura convențională versus agricultura individuală

Când trebuie sa facem o alegere, a cumpăra legume sau fructe, de la supermarket sau de la țărani, o mare parte ar alege de la țărani. Dar oare nu ar fi înțelept sa cântărim puțin înainte?

De la începutul primăverii pana toamna târziu putem găsi cu ușurința toate legumele si fructele necesare pentru pregătirea meniurilor noastre de zi cu zi. De multe ori însă ne plângem de gustul parca din ce in ce mai fad, in ciuda aspectului apetisant. Nu puține au fost nici situațiile in care consumul fructelor sau legumelor de sezon s-a încheiat cu o intoxicație.

De la supermarket sau de la țărani?

Incriminate pentru aceste probleme sunt stropirile care se practica in agricultura convențională. Se încearcă maximizarea profitului si minimizarea costurilor de producție, cu ajutorul îngrășămintelor minerale și al altor substanțe agrochimice.

Din punct de vedere economic, nu este un lucru rău, atunci când aceste stropiri sunt făcute sub îndrumarea unui specialist.

Dar ce se întâmpla când un producător oarecare încearcă sa copieze acest model?

Schemele de tratament sau de întreținere a culturilor sunt făcute de inginerii agronomi. Stropirile se fac cu anumite substanțe atent cântărite, preparate in cantități corespunzătoare pentru suprafața ce urmează a fi stropită.

Din păcate însă sunt și mulți agricultori, care din dorința de a-si înmulții producția, în lipsa unei pregătiri corespunzătoare, stropesc fără a tine cont de specificul substanțelor folosite sau de cantitate. Consecința acestui fapt este una evidentă, comercializarea unor produse necorespunzătoare si periculoase.

Si totuși, ce este de făcut daca nu te poți delecta din propria cultura?

Indicat ar fi sa alegi fructele si legumele care nu arata de parca ar fi fost pictate. Uneori sa faci cumpărături din supermarket este mai sigur.

O alta soluție foarte practica este testarea fructelor si legumele. Exista aparate care măsoară concentrația sărurilor din produsele testate, atât sărurile care sunt esențiale, cat si cele care pot dauna grav sănătății.

Acest lucru este valabil mai ales pentru sărurile de nitrați care se pot acumula in produsele alimentare in concentrații ridicate, din cauza unei cultivări necorespunzătoare.

Vremurile in care mirosul roșiilor din gradina bunicilor ne îmbie de plăcere a cam apus, pentru cei mai putini norocoși. Majoritatea am migrat de la tara la oraș, așa ca putini au mai rămas ca sa muncească pământul. Poluarea a atins cote alarmante, clima s-a schimbat, iar agricultura a trebuit sa se adapteze noilor condiții. Culturile 100% bio nu pot acoperi cererea tot mai mare.

In ciuda acestor lucruri, ne putem bucura in continuare de legume si fructe sănătoase si de calitate superioare daca ne informam, suntem atenți la aspectul acestora, la proveniența, si daca le testam.