Modalitati simple de a planui o alimentatie sanatoasa si de a te bucura de ea.
O alimentatie sanatoasa nu se refera la niste restrictii de la alimentele care iti plac. Mai degraba, este vorba de a avea mai multa energie, de a-ti imbunatati sanatatea si starea de spirit. Daca te simti coplesit de toate sfaturile primite in materie de nutritie, nu esti singurul! Pare ca, pentru fiecare sfat bun venit din partea unui expert in nutritie, exista un sfat si mai bun. Si asta nu are sfarsit…
Ce este o alimentatie sanatoasa?
_____________________________________________________________________________
Nimic prea complicat. Unele alimente s-au dovedit a avea un efect benefic asupra starii de spirit, dar nu trebuie sa uitam sa mancam echilibrat. O alimentatie sanatoasa trebuie sa inlocuiasca alimentele procesate ori de cate ori este posibil.
PIRAMIDA UNEI ALIMENTATII SANATOASE
Acorda importanta fructelor, legumelor, cerealelor integrale, produselor lactate. De asemenea, include in meniu carne slaba, pui, peste si oua.

Fundamentul alimentatiei sanatoase
_________________________________________________________________________________
Nu este nevoie sa elimini anumite categorii de alimente din mesele zilnice ci, mai degraba, trebuie sa selectezi sanatos din fiecare categorie.
Proteine de origine animala si pe baza de plante.
Grasimile, cum ar fi 0mega 3, sunt vitale pentru sanatatea fizica si emotionala.
Consumul de alimente bogate in fibre (cereale, fructe, legume, fructe cu coaja lemnoasa si fasole) reduce riscul bolilor de inima.
Carbohidratii nerafinati si recomandati sunt: legumele, cerealele integrale si fructele.
Seteaza-ti obiective si antreneaza-te pentru succes
___________________________________________________________________________________
Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa constituie o corvoada. Gandeste-te in termeni de culoare, varietate si prospetime. Evita pe cat posibil mancarea procesata si opteaza pentru alimente proaspete.
Pregateste-ti gustarile din timp si vei consuma mai putine calorii si vei putea evita aditivii chimici care iti pot da o stare de iritare, stres, anxietate si oboseala.
Ai curaj si fa o schimbare in viata ta (dar care sa nu dureze doar 3 zile 🙂). Ridica-te de pe canapea…si dobandeste obiceiuri noi.
Cum te simti dupa ce mananci? Fii atent la cum te simti dupa ce te ridici de la masa. Cu cat sunt mai sanatoase alimentele pe care le consumi, cu atat te vei simti mai bine.
Consuma apa. Consuma zilnic cat mai multa apa, dar inainte verifica si calitatea ei.
Ce este moderatia? In esenta, inseamna sa mananci doar cantitatea de mancare de care corpul tau are nevoie. Ridica-te de la masa ca si cum ai mai manca.
Mananca incet. Fii prezent in acel moment, decat sa te grabesti gandindu-te la ceea ce ai de facut. Acest tip de constientizare duce la o viata mai putin stresanta si fericire pe timp indelungat. Incearca si tu!
Adauga mai multe legume si fructe in alimentia zilnica
Fructele si legumele au un continut scazut de calorii, ceea ce inseamna ca sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si fibre. De asemenea, continutul mare de fibre aflat in fructe si legume are rolul de a reduce colesterolul, riscul cancerului de colon si de a echilibra nivelul de glucoza din sange, in timp ce antioxidantii diminueaza riscul bolilor de inima coronariene.
Nu toti suntem fani ai legumelor si, de multe ori, le excludem din meniu tocmai pentru ca nu stim cum sa le preparam ca sa fie gustoase. Adauga culoare cu rosii, morcovi, sflecla sau ardei dulci, colorati.
Cumpara din magazinul tau preferat….si respecta lista, ca si cum de ea ar depinde sanatatea ta. Pentru ca asa si e.