Astenia de toamna. Simptome si metode de combatere.

Starea de somnolenta, insomnia, lipsa de energie, melancolia se numara printre primele semnale cu care corpul se confrunta la inceput de toamna.

Pentru a preintampina starile specifice asteniei de toamna, este esential sa avem o alimentatie bogata in vitamine si proteine.

Nu este de lepadat programul de somn. De asemenea, incearca sa petreci cat mai mult timp afara. Lumina naturala actioneaza benefic asupra psihicului uman. Fa miscare pret de 30 de minute pe zi, de cel putin trei ori pe saptamana!

Iata cam ce ar trebui sa incluzi in dieta ta zilnica:

Citrice

Datorita continutului mare de vitamina C (39-40 mg/100 g), citricile redau vitalitatea. Alege fructul intreg, nu sucul, care este lipsit de fibre.

Kiwi

Kiwi-ul este campion la vitamina C (92 mg/100 g). Poti alterna consumul de citrice cu kiwi.

Spanac

Contine magneziu, important pentru alungarea stresului si oboselii. In plus, spanacul este o sursa buna de vitamina B9 (175 mg/100 g), care contribuie la buna functionare a sistemului nervos si sistemului imunitar.

Patrunjel

Eficient in tratarea starilor de oboseala, patrunjelul este o sursa buna de vitamina C si fier, cu biodisponibilitate crescuta.

Usturoi

Usturoiul este bogat in antioxidanti, care neutralizeaza radicalii liberi. Cand oboseala cronica slabeste sistemul imunitar, avem nevoie de usturoi ca sa il intareasca.

Avocado

Este un adevarat un scut impotriva stresului, deoarece avocado contine luteina, beta-caroten, vitamina E, acid folic, acizi omega 3.

Fructe de padure

Afinele au unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți. Toate fructele de padure, inclusiv capsunile, zmeura si murele, sunt bogate in vitamina C –  foarte eficienta in combaterea stresului.

Alunele caju sunt o sursa excelenta de zinc.

Consumul zilnic de ciocolata neagra conduce la buna dispozitie si randament crescut in activitatile zilnice.

Ceaiul verde este util cand ai nevoie de multa energie. Antioxidantii speciali din aceasta bautura, numiți catechine, protejeaza organismul in conditii de stres si oboseala.