Beneficiile cartofului dulce pentru sanatate

Beneficiile cartofului dulce pentru sanatate

Bogate in fibre, vitamine si minerale, afla de ce aceste radacinoase tuberoase dulci sunt atat de bune pentru tine si descopera cele mai bune modalitati de a le gati.

Several sweet potatoes, both whole and cut into slices

Ce este cartoful dulce?

Cartoful dulce este o leguma radacinoasa cu gust dulce, bogata in amidon. Are o coaja subtire, maro la exterior, cu o pulpa colorata in interior. Cel mai frecvent de culoare portocalie, insa, in functie de soi, si de culoare alba, violet sau galbena. Cartofii dulci se pot consuma atat intregi, cat si decojiti, frunzele plantei fiind, de asemenea, comestibile.

Desi ambii poarta denumirea de „cartofi”, in realitate, cartoful dulce si cel alb nu au legatura unul cu celalat. Din punct de vedere botanic, cartoful dulce apartine familiei convolvulaceelor sau zorelelor. In timp ce cartoful alb face parte din familia solanaceelor.

Valoarea nutritională a cartofului dulce

Cartofii dulci sunt o sursa bogata de fibre si au un continut variat de vitamine si minerale. In acelasi timp sunt si o sursa buna de cele mai multe tipuri de vitamina B si vitamina C. Unul dintre beneficiile nutritive cheie ale cartofului dulce este continutul bogat de beta-caroten, substanta cu puternice proprietati antioxidante. Odata consumat, se transforma in vitamina A. Adauga cateva picaturi de ulei de masline chiar inainte de a consuma cartoful dulce, pentru a creste astfel absorbtia de beta-caroten.

80 g de cartof dulce, sau aproximativ un cartof mediu, este echivalentul uneia dintre cele 5 legume recomandate pentru a fi consumate intr-o zi, spre deosebire de cartoful obisnuit (alb) care nu poate fi inclus in aceasta categorie.

Cartofii dulci pot ajuta la reducerea riscului de cancer?

Desi nu exista “super-alimente” care sa previna cancerul si anumiți factori de risc pentru cancer nu au legatura cu dieta, exista dovezi care arata ca o dieta sanatoase poate reduce riscul aparitiei acestei boli. Fructele si legumele au un continut ridicat de antioxidanti, grupa de compusi care ajuta la apararea organismului impotriva daunelor provocate de “radicalii liberi”. Pentru a obtine maximum de beneficii nutritionale din consumul de cartofi dulci, nu ii curata de coaja – spala-I doar foarte bine inainte de a-I gati.

Sunt cartofii dulci buni pentru digestie?

Cartofii dulci au un continut ridicat de fibre, ceea ce s-a dovedit a contribui la un sistem digestiv sanatos. O mare parte a studiilor de pana acum au fost efectuate pe animale, insa se pare ca continutul ridicat de fitosterol al cartofilor dulci are un efect de protectie asupra sistemului digestiv si poate juca un rol important in prevenirea si gestionarea ulcerelor duodenale si gastrice, inclusiv cele provocate de AINS (antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul).

A plate filled with healthy sweet potato dhal

Sunt cartofii dulci buni pentru sanatatea ochilor?

Un studiu realizat de Food & Nutrition Research a descoperit faptul ca, cartofii dulci violet contin un grup specific de antioxidanti, cunoscuti si sub denumirea de antocianine, care s-au dovedit a fi benefici pentru sanatatea ochilor.

Oricine poate consuma cartofi dulci?

In general, cartofii dulci constituie un adaos excelent pentru o dieta echilibrata. Cu toate acestea,ei contin anumite substante cunoscute sub numele de oxalati, care reactioneaza cu mineralele, precum calciu, din organism si formeaza cristale de oxalate.

Sweet potato, coconut & lemongrass soup with coriander sambal

Cum afecteaza gatitul valoarea nutritiva a cartofului dulce?

Gatitul cartofului dulce scade nivelul de beta-caroten. Asadar, procesul de fierbere pare sa mentina un nivel mai ridicat de beta-caroten in comparatie cu cel de coacere. Vestea buna este insa ca gatitul cartofului dulce pare sa ii creasca continutul de Vitamina C.