Ce este intermittent fasting?

Ce este postul intermitent (IF)?

Daca te-ai gandit vreodata sa urmezi o anumita dieta, asigura-te intai ca ai toate informatiile necesare. Arunca o privire mai atenta la postul intermitent (IF). Ce este acesta, adevarul dincolo de ceea ce se vehiculeaza si daca este sau nu sanatos.


Ce este postul intermitent (IF)?

Postul a fost folosit de-a lungul istoriei si in intreaga lume in cadrul unor practici religioase, culturale si spirituale. In ultimii ani, atentia acordata de catre mass-media dietelor de tip dieta 5:2 a facut ca postul sa devina o alegere populara in randul celor care doresc sa slabeasca.

Dieta de tip IF se axeaza pe anumite perioade de timp in care nu se mananca – „post”. Frecventa si durata acestor perioade de post depind de dieta specifica urmata si de programul persoanei care a optat pentru dieta respectiva. Printre modele populare ale dietei IF se numara:

  • #1: Alegerea unei anumite perioade de timp, in fiecare zi, in care sa mananci si eliminarea completa a consumului de calorii in afara acestei perioade. De exemplu, dieta 16: 8 presupune postul timp de 16 ore pe zi. Una dintre cele mai obisnuite metode de a face acest lucru este sa renunti la micul dejun si sa mananci incepand cu pranzul, pana 8 pm, ceea ce inseamna ca vei posti intre 8 pm si a doua zi la pranz. Alte variatii ale dietei includ ferestre de doar 6 ore, sau mai scurte, in care poti manca.
  • #2: Alegerea unei zile obisnuite dintr-o sapatamana sau luna in timpul careia sa postesti pe parcursul a 24 de ore. De exemplu, daca termini cina la ora 20:00 intr-o seara, nu vei mai manca pana la ora 20:00 a doua zi.
  • #3: Alegerea anumitor zile din saptamana in care se vor consuma foarte putine calorii, si consumul unui numar normal de calorii in restul saptamanii. De exemplu, dieta 5:2 implica consumul a numai 25% din aportul normal de calorii. Sunt 500 kcal pentru femei si 600 kcal pentru barbati. Doua zile pe saptamana, urmat apoi consumul unei cantitati normale si nerestrictionate de calorii pe parcursul celorlalte cinci zile.

Este sigur?

Aceste diete accentueaza in mare parte etapa de post, insa, pentru a fi un stil de alimentatie sigur, eficient si sanatos, alimentele consumate in cadrul ferestrelor in care poti manca, trebuie sa aiba o valoare nutritiva ridicata. Este foarte important sa incluzi grasimi esentiale continute de peste, nuci si seminte. Surse de proteine fara grasime, coline si carbohidrati si multe fructe si legume pentru a oferi organismului fibrele alimentare, vitaminele si mineralele necesare.


Este eficient pentru pierderea kilogramelor in plus?

Studiile de specialitate indica faptul ca atunci cand compari IF cu restrictionarea zilnica a consumului de calorii, este la fel de eficient in ceea ce priveste pierderea kilogramelor in plus in cazul celor supraponderali si obezi. Cu toate acestea, insa, rezultatele vor varia in functie de circumstantele personale si de numarul kilogramelor pe care trebuie sa le pierzi. Eficienta pe termen lung a postului intermitent va depinde de abilitatea ta de a continua sa mentii acest stil de alimentatie. Aceasta se datoreaza faptului ca IF nu este atat de mult o “dieta”. IF este mai degraba un program de alimentatie. Ceea ce înseamna ca mentinerea pierderii in greutate depinde in intregime de cat de bine iti vei adapta stilul alimentar pe termen lung.


Care este diferenta dintre diferitele forme de IF?

Exista multe variatii ale postului intermittent (IF), cu unele abordari mai extreme decat altele. Este important sa stim faptul ca mai avem, inca, multe lucruri de invatat despre aceasta metoda. Inclusiv care este modelul optim de post si limita ideala de calorii. Daca te gandesti sa urmezi aceasta forma de dieta, inainte de a incepe, consulta medicul de specialitate. Astfel, vei fi sigur ca aceasta metoda este adecvata si sigura pentru tine.

Important! Daca te gandesti sa urmezi orice forma de dieta, consulta-ti medicul pentru a te asigura ca poti face acest lucru fara a-ti risca sanatatea.