Culorile din farfurie

Culorile din farfurie și sănătatea noastră

În vârtejul vieților noastre tot mai încărcate și mai zgomotoase, simțim din ce in ce mai des nevoia de odihnă. Aceasta este un semn că trebuie să acordăm o atenție mai mare stării noastre generale de sănătate.

Sarcinile zilnice cu siguranță nu vor disparea miraculos și toți știm că o alimentație sănătoasă înseamnă o viață sănătoasă. Haideți să vedem ce putem face pentru a face față provocărilor zilnice păstrându-ne sănătatea în același timp, pentru ca până și culorile din farfurie contează.

Dietă cât mai colorată

Culorile din farfurie

 

Cu cât este mai colorată o farfurie, cu atât este mai plină de vitamine, minerale și antioxidanți. Ce pui în farfurie te poate ține departe de bolile cardiovasculare, de cancer sau de alte patologii.

Procentul de fructe și legume trebuie să reprezinte 45% dintr-o farfurie. Un aport de fibre corespunzător asigură un tranzit intestinal normal și previne alte complicații.

Să traducem culorile..

Culoarea roșie a fructelor și a legumelor consumate, sugerează o cantitate ridicată de vitamina C, A, potasiu și antioxidanți. Așadar consumul de roșii, rodii, cireșe etc. protejează împotriva bolilor cardiovasculare dar și împotriva anumitor tipuri de cancere.

Fructele și legumele de culoare albastră sau mov, conțin antioxidanți puternici care susțin activitatea creierului și previn îmbătrânirea.

Fructele și legumele de culoare portocalie, sunt bogate în betacaroten. Acesta ajută vederea și protejează pielea de efectele dăunătoare ale radiațiilor UV.

Culorile din farfurie

Verdele înseamnă luteină, o carotenoidă care ajută vederea, și care se află din plin în spanac, kiwi, broccoli sau avocado.

Calitate, nu cantitate…

Un aspect important, în ce privesc legumele și fructele pe care le consumăm, este concentrația de nitrați. Pe termen lung poate avea un efect negativ asupra sănătății noastre.

Clima nu mai este ca cea de altădată. Folosirea în exces a pesticidelor și a altor substanțe chimice pentru a crește producția a scăzut calitatea produselor finale.

Pentru a controla mai bine ceea ce punem în farfurie un aparat care măsoară nivelul de nitrați din fructe și legume ne poate fi de un real ajutor.

Ai grijă ce pui în farfuria ta, pentru că de asta depinde sănătatea ta!