Cum sa te racoresti in zilele caniculare

Caldura continua…

Desi multi dintre noi ne bucuram de soare, temperaturile ridicate pot fi periculoase si chiar daunatoare sanatatii noastre. Unele persoane sunt mai susceptibile la epuizarea din cauza caldurii. Este important sa constientizam faptul ca persoanele care sufera de anumite afectiuni, pot experimenta simptome inrautatite in zilele toride de vara. Acest lucru se datoreaza faptului ca ritmurile noastre cardiace si respiratorii cresc pe masura ce corpurile noastre incearca sa faca fata caldurii excesive.

In timpul pandemiei curente, este si mai important sa te protejezi pe tine insuti si pe cei din jurul tau. Gaseste modalitatea cea mai eficienta de a face acest lucru. Mai ales atunci cand esti nevoit sa te deplasezi in anumite locuri sau cand vizitezi cladiri publice. Este util sa stii ca majoritatea formelor de AC pot fi utilizate in permanenta. Cu toate acestea, daca nu esti foarte sigur, trebuie sa evaluezi riscul personal si sa actionezi in consecinta.

Cateva schimbari pe care le poti face in casa ta pentru a iti crea un mediu mai confortabil:

 1. In timpul zilei, trage perdelele si jaluzelele din toate camerele expuse la lumina directa a soarelui.
 2. Deschide ferestrele cand aerul este mai rece. Acest lucru va stimula fluxul si circulatia aerului. Este util sa stimulezi curenti de aer in locuinta ta, atat timp cat lucrul acesta nu prezinta un risc pentru nimeni.
 3. Ventilatoarele electrice sunt o alternativa buna si vor contribui la circulatia aerului. Cu toate acestea insa, ar trebui sa eviti utilizarea acestora in cazul in care vreun membru al gospodariei prezinta simptome de covid-19.
 4. Ia in considerare faptul ca temperaturile pot fi mai scazute afara decat in casa. Cazul in care iesi in spatiile publice, asigura-te ca practici distantarea sociala.
Orange ice lollies displayed on ice
Ai grija de tine

Cateva schimbari simple ale stilului de viata te pot ajuta sa faci mai bine fata temperaturilor ridicate:

 1. Hidrateaza-te – corpul tau are nevoie de o cantitate mai mare de lichide in zilele toride de vara deoarece va trebui sa substituie lichidul pierdut prin transpiratie.  Apa este cea mai buna bautura pentru hidratare.
 2. Consuma mai multe alimente mai proaspete si mai usoare – fructele si legumele proaspete constituie surse importante de hidratare.
 3. Respecta cu sfintenie rutina ta obisnuita, inclusiv ora de masa si cea de culcare.
 4. Daca este posibil, alege haine usoare, largute, in culori pale, de preferinta bumbac sau in – aceste tesaturi absorb transpiratia si permit ventilatia.
 5. Fereste-te de caldura soarelui atunci cand acesta arde cel mai puternic (de obicei intre 11 si 15:00) si fa orice exercitii fizice sau in orele mai racoroase zilei, cum ar fi dimineata devreme sau seara tarziu.
 6. Informeaza-te in mod constant. Vremea calda poate inrautati poluarea aerului, astfel incat daca tu sau un membru al familiei suferiti de o afectiune respiratorie, asigurati-va ca petreceti cat mai putin timp afara din casa.
 7. Daca trebuie sa iesi din casa, stai cat de mult posibil la umbra. Poarta o palarie cu bor lat, si aplica frecvent o lotiune cu factor adecvat de protectie solara.
 8. Ia cateva masuri simple pentru a promova somnul odihnitor, facand cateva mici modificari in dormitorul tau si rutina dinaintea somnului de noapte.