De ce ai nevoie si de fructe, si de legume?

Daca nu esti un mare fan al legumelor, ai putea crede ca poti compensa mancand multe fructe.

Intr-o anumita masura poate fi adevarat

Iti poti lua sursa de Vitamina C la fel de usor din fructe de padure ca si din broccoli. Potasiul se afla atat in sfecla, cat si in banane. Insa, fructele si legumele ofera de asemenea si fitonutrienti. Flitonutrientii sunt compusi naturali din plante care contribuie la stare buna de sanatate.

Fitonutrientii sunt responsabili pentru aromele si culorile fructelor si legumelor

Daca te gandesti mai mult la imensa varietate de arome si nuante a fructelor si legumelor si mai putin la faptul ca ar fi simple surse de vitamine, poti incepe sa iti dai seama cat de putin similare sunt cu adevarat.

Fructele de padure si broccolii, de exemplu, pot fi similare in continutul de vitamina C

…dar din punctul de vedere al fitonutrientilor nu puteau fi mai diferiti. Culoarea fructelor de padure provine din compusi numiti antocianine, care sunt mult mai raspanditi in fructe decat in legume. Pe de alta parte, izotiocianatii sunt fitonutrientii responsabili pentru aromele puternice din broccoli, varza si conopida, dar nu vei gasi acesti compusi mirositori in fructe. Alt pigment natural, licopenul, da culoarea rosie fructelor cum ar fi greful roz, rosia (si da,este un fruct!) si guava, dar nu se gaseste prea mult in legume.

Unora dintre noi le displac mai mult fructele decat legumele si de multe ori e vorba de textura. Daca nu iti place textura moale a fructelor coapte, incearca sa prepari fructele inghetate sau proaspete la blender si sa iti prepari smoothie-uri.  Daca unele fructe sunt prea acre pentru tine, incearca varietatile mai dulci: tangerinele, de exemplu, sunt de multe ori mai dulci decat portocalele.

Daca iti displace textura legumelor gatite, incearca-le crude. Daca aromele puternice te impiedica sa consumi legume, joaca-te cu asezonari, cum ar fi ierburi, usturoi sau citrice. Poti de asemenea sa le „strecori” in supe, sosuri de paste sau caserole. Sau gateste-le pana cand sunt putin moi si putin crocante, apoi raceste-le si pune-le intr-o salata – astfel nu vei simti mirosul lor puternic in aburi.