Radiatii de fond

Radioactivitatea este oriunde in jurul nostru; in sol, in spatiu, chiar si in corpul nostru. Radioactivitatea a fost descoperita in anul 1896 de catre Henri Becquerel in timp ce lucra cu raze X. Se credea ca materialele ce contineau uraniu absorbeau lumina de la soare si emiteau raze X. Becquerel a pus bazele unui experiment pentru a demonstra acest lucru utilizand o placa fotografica (razele X sunt cunoscute ca innegrind aceste placi).

In ziua experimentului cerul era innorat, asa ca Becquerel si-a asumat faptul ca experimentul a fost un esec.

Ce este de fapt radioactivitatea?

Unele elemente sunt radioactive, iar altele nu sunt. Acest lucru implica faptul ca radioactivitatea este generata la nivel atomic, asa ca trebuie sa ne uitam la atomi, in special la nuclee, pentru a intelege mai bine.

Exista trei tipuri principale de radiatii care rezulta din atomii radioactivi: alfa (α) – beta (β) – gamma (γ).

  1. Radiatia alfa este un nucleu de heliu (adica doi protoni si doi neutroni impreuna) fiind rezultatul unei dezintegrari nucleice a unui element instabil.
  2. Radiatia beta este un simplu electron rezultat din procesul de transformare a unui neutron intr-un proton, un electron si un antineutrino.
  3. Radiatia gamma este o unda electromagnetica de frecventa foarte inalta.

Undele electromagnetice sunt deosebit de nocive pentru organism, daca depasesc un anumit nivel – putand provoca boli deosebit de grave.

In acest sens,  producatorul Anmez a creat pentru cei interesati de sanatatea lor si pentru starea mediului inconjurator un aparat care monitorizeaza nivelul de radiatii de fond. Astfel ca una din functiile Greentest este aceea de a masura radiatiile de fond – alfa, beta si gama. Este o functie deosebit de utila pentru a monitoriza nivelul de radiatii in spatiile unde locuim sau ne desfasuram activitatea.