Legumele curative ale primaverii

Ne aflam in plina primavara iar plantele autohtone nu au ezitat sa apara. Desigur, ne bucura foarte mult aparitia ghioceilor, dar o sa vorbim despre despre beneficiile nutritionale ale legumelor verzi de primavara. Deja nu mai este o noutate faptul ca urzicile, spanacul, loboda, leurda si salata verde sunt miracole pentru sanatatea noastra.  

Care sunt, deci, legumele-vedeta ale primaverii?

_____________________________________________________________________________

Urzicile sunt plante spontane, care nu necesita ingrijiri speciale. Urzicile au foarte putine calorii. Prin fierbere, urzicile pierd apa – valabil pentru orice alta leguma-frunza. In consecinta, si caloriile scad mai mult. De exemplu, 100 g de urzici fierte nu depasesc 40 de kcal. Sunt bogate in vitamina C, fier, potasiu, caroten si diferite microelemente.

Spanacul este bogat in clorofila, magneziu, potasiu, calciu, fier si diferiti fitonutrienti. 100 de grame de spanac aduc numai 23 de kcal, acesta fiind si el recomandat in dietele de slabit si in curele de vitaminizare de primavara. Un alt mod de a consuma spanac este adaugandu-l in smoothie-uri.

Loboda este relativ similara cu spanacul. Singura mentiune ar fi ca loboda rosie are un spor de fitonutrienti antioxidanti care ajuta la combaterea efectelor daunatoare ale stresului. Loboda contine si vitamina C si K, magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc si seleniu. Fierberea nu inactivează nutrientii termolabili decat in mica masura. Asadar, ciorba de loboda are destula vitamina C.

Salata verde este un produs disponibil oricand, dar primavara este mai savuros ca niciodată. Exista mai multe salate cu frunze de forme si culori diferite de cele traditionale. Cele de culoare rosiatica sunt mai bogate in fitonutrienti. Salata verde este un produs excelent si hipocaloric, cu fibre fine si usor de digerat. Avantajul este ca poate fi consumata ca atare. Zeama de lamaie intr-o salata verde este pentru a stimula absorbtia fierului.