4 mituri COVID-19

Mituri: exista alimente minune care pot preveni imbolnavirea cu noul coronavirus COVID-19

De la izbucnirea globala a noului coronavirus, au existat afirmatii De la izbucnirea globala a noului coronavirus, au existat afirmatii raspandite in mediul online cum ca exista anumite alimente si suplimente ce pot preveni sau vindeca COVID-19. Chiar daca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a incercat sa desfiinteze aceste mituri, dezinformarea continua.

Desi toti ne dorim sa ne protejam impotriva COVID-19, in prezent nu exista dovezi care sa ateste faptul ca anumite alimente ne vor asigura aceasta protectie.

Iata cateva dintre cele mai comune mituri destructurate:

Mitul # 1: usturoiul

Exista unele dovezi care arata ca usturoiul protejeaza impotriva unor tipuri de bacterii precum salmonella si stafilococul aureus. Cu toate acestea, cercetarea care investigheaza proprietatile antivirale ale usturoiului este limitata.

Desi usturoiul este considerat a fi un aliment sanatos (si chiar este!), totusi consumul acestuia nu garanteaza protejarea de COVID-19.

Mitul #2: lamaile

Un videoclip care a ajuns viral pe Facebook sustine consumul de apa calda cu felii de lamaie. Apa plata cu lamaie, stim, este dusmanul de temut al kilogramelor. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice conform carora lamaia poate preveni sau chiar vindeca boala.

Lamaia este o foarte buna sursa de Vitamina C care ajuta la o functionare optima a sistemului imunitar. De altfel, orice alt fruct din familia citricelor este foarte bun pentru sanatate, in general.


Citeste mai mult: COVID-19: Cum sa mananci sanatos chiar si in izolare?


Mitul 3: alimentele alcaline

Dezinformarea include si sugestia ca virusul poate fi combatut consumand alimente cu un pH (aciditatea sau bazicitatea unei substante) mai mare decât pH-ul virusului. Un pH sub 7,0 este considerat acid, un pH de 7,0 este neutru si peste 7,0 pH-ul este alcalin.

Cu toate acestea, multe dintre sursele online care sustin aceasta teorie dau valori de pH incorecte alimentelor pe care le recomanda. De exemplu, s-a spus ca pH-ul unei lamai este de 9,9, cand este de fapt foarte acid, de 2. Exista pareri conform carora alimentele acide pot deveni alcaline dupa ce au fost metabolizate de organism.

In general, nu exista dovezi care sa indice faptul ca alimentele vindeca infectiile virale.

Organismul regleaza nivelul de aciditate, indiferent de tipurile de alimente consumate.

Mitul # 4: dieta ketogenica

S-a spus ca dieta ketogenica (keto), care este o dieta cu continut ridicat de grasimi si scazut de carbohidrați, combate COVID-19.

Aceasta se bazeaza pe ideea conform careia dieta poate „stimula” sistemul imunitar. Desi un studiu a aratat ca ceto-ul ar putea preveni sau trata gripa, acest studiu a fost facut doar pe soareci si nu ne putem baza pe faptul ca dieta keto ar avea un efect similar asupra oamenilor, in prevenirea sau tratarea gripei.

Sfaturi demne de urmat

British Dietetic Association (BDA) a declarat ca niciun fel de aliment nu poate contracara aparitia COVID-19. BDA incurajeaza oamenii sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata pentru a sustine sistemul imunitar.


Citeste mai mult: Alimentatie sanatoasa = Planuieste, Mananca & Bucura-te de viata!


O dieta sanatoasa contine cele cinci grupe principale de alimente. Majoritatea nutrientilor pe care ii obtinem deja din alimentatia noastra obisnuita (inclusiv cuprul, folatul, fierul, zincul, seleniul si vitaminele A, B6, B12, C si D) sunt implicati in mentinerea functiei imune normale.

De asemenea, suntem incurajati sa luam si alte masuri de protectie impotriva COVID-19, inclusiv prin spalarea frecventa a mainilor si mentinerea distantarii sociale.

Social media este un instrument puternic si excelent. Cu toate acestea, poate fi si un catalizator pentru raspandirea dezinformarii. Concluzia este ca nu exista alimente sau suplimente minune pentru a proteja oamenii de noul virus. In plus, nu exista dovezi privind sanatatea, aprobate de UE, ca un singur aliment sau supliment ar putea lupta impotriva infectiilor virale, cum ar fi COVID-19.