4 mituri COVID-19

Mituri: exista alimente minune care pot preveni COVID-19

De la izbucnirea globala a noului coronavirus, au existat afirmatii raspandite in mediul online cum ca exista anumite alimente si suplimente ce pot preveni sau vindeca COVID-19. Chiar daca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a incercat sa indeparteze astfel de mituri, dezinformarea continua sa circule.

Desi toti ne dorim sa ne protejam impotriva COVID-19, in prezent nu exista dovezi care sa ateste faptul ca anumite alimente ne vor proteja impotriva coronavirusului.

Iata cateva dintre cele mai comune mituri decuplate:

Mitul # 1: usturoiul

Exista unele dovezi care arata ca usturoiul protejeaza impotriva unor tipuri de bacterii precum salmonella si stafilococul aureus. Cu toate acestea, cercetarea care investigheaza proprietatile antivirale ale usturoiului este limitata.

Desi usturoiul este considerat a fi un aliment sanatos (si chiar este!), totusi, consumul acestuia nu garanteaza protejarea de COVID-19.

Mitul #2: lamaile

Un videoclip care a ajuns viral pe Facebook sustine consumul de apa calda cu felii de lamaie. Apa plata cu lamaie, stim, este dusmanul de temut al kilogramelor. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice conform carora lamaia poate preveni sau chiar vindeca boala.

Lamaia este o foarte buna sursa de Vitamin C care ajuta la o functionare optima a sistemului imunitar. De altfel, orice alt fruct din familia citricelor este foarte bun.


Citeste mai mult: COVID-19: Cum sa mananci sanatos chiar si in izolare?


Mitul 3: alimentele alcaline

Dezinformarea sugereaza chiar ca virusul poate fi vindecat consumand alimente cu un pH (nivel de aciditate) mai mare decât pH-ul virusului. Un pH sub 7,0 este considerat acid, un 7,0 pH este neutru, si peste pH 7,0 este alcalin.

Cu toate acestea, multe dintre aceste surse online dau valori de pH incorecte acestor alimente. De exemplu, s-a spus ca pH-ul unei lamai este de 9,9, cand este de fapt foarte acid, cu un pH de 2. Exista pareri conform carora alimentele acide pot deveni alcaline dupa ce au fost metabolizate de organism.

In general, nu exista dovezi care sa indice faptul ca alimentele pot afecta chiar si nivelul de pH al sangelui, celulelor sau tesuturilor – cu atat mai putin sa vinde infectiile virale.

Organismul regleaza nivelul de aciditate, indiferent de tipurile de alimente consumate.

Mitul # 4: dieta ketogenica

S-a spus ca dieta ketogenica (keto), care este o dieta cu continut ridicat de grasimi si carbohidrați combate COVID-19.

Aceasta vine de la ideea conform careia dieta poate „stimula” sistemul imunitar. Desi un studiu a aratat ca ceto-ul ar putea preveni sau trata gripa, acest studiu a folosit modele de soareci. Acest lucru face dificil de stiut daca keto-ul ar avea un efect similar asupra oamenilor la prevenirea sau tratarea gripei.

Sfaturi demne de urmat

British Dietetic Association (BDA) a declarat ca niciun fel de aliment nu poate contracara aparitia COVID-19. BDA incurajeaza oamenii sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata pentru a sustine sistemul imunitar.


Citeste mai mult: Alimentatie sanatoasa = Planuieste, Mananca & Bucura-te de viata!


O dieta sanatoasa contine cele cinci grupe principale de alimente. Majoritatea nutrientilor pe care ii obtinem deja din alimentatia noastra obisnuita (inclusiv cuprul, folatul, fierul, zincul, seleniul si vitaminele A, B6, B12, C si D) sunt toti implicati in mentinerea functiei imune normale.

De asemenea, suntem incurajati sa luam masuri de protectie impotriva COVID-19, inclusiv prin spalarea frecventa a mainilor si mentinerea distantarii sociale.

Cu toate acestea, BDA sfatuieste adultii care traiesc in Marea Britanie sa ia un supliment zilnic de 10 micrograme de vitamina D si sa manance alimente bogate in vitamina D. Pestele gras, galbenusurile de ou si cerealele fortificate pentru micul dejun asigura niveluri adecvate de vitamina D. Acest lucru se datoreaza faptului ca principala noastra sursa de vitamina D este lumina solara. Din cauza conditiilor actuale, multi dintre noi nu dispunem de suficienta expunere la soare.

Social media este un instrument puternic si excelent. Cu toate acestea, poate fi si un catalizator pentru raspandirea dezinformarii. Concluzia este ca nu exista alimente sau suplimente minune pentru a proteja oamenii de noul virus. In plus, nu exista dovezi privind sanatatea aprobate de UE ca un singur aliment sau supliment ar putea lupta impotriva infectiilor virale, cum ar fi COVID-19.