Nitrati: mit sau realitate?

Nitratii se regasesc in mod natural in anumite in legume, fructe, carne, si de asemenea, se adauga la produsele alimentare procesate ca si conservant.

Cu toate acestea, stiința nu este la fel de clara si unele studii sugereaza ca acestea ar putea fi chiar sanatoase.

Deci … care este adevarul despre nitrații / nitriții din dietă? Haideti sa vdem.

Dar… ce sunt nitratii?

Pentru a putea intelege ce sunt nitratii, vom face o scurta incursiune in chimie.

Nitrati: 1 Nitrogen, 3 Oxigen – Formula chimica: NO3-

Nitriti: 1 Nitrogen, 2 Oxigen – Formula chimica: NO2-

Asadar, … Nitr-a-tii au 3 atomi de oxigen, in vreme ce, Nitr-i-tii au 2 atomi de oxigen.  

Nitratii sunt, de fapt, inofensivi, pana ajung in organism. Bacteriile din cavitatea bucala impreuna cu enzimele din sistemul digestiv transforma nitratii in nitriti.

Nitratii se pot transforma in Nitriti, care pot forma apoi Oxid Nitric (buni) sau Nitrosamine (nocivi).

Cat de nocivi sunt?

Studiile arata ca ar putea exista o relatie destul de puternica intre nitratii din carne si cancer, din moment ce boala canceroasa este influentata de dieta. Astfel, cancerul de colon, de pancreas sau gastric pot aparea si din cauza unui consum prea mare de alimente procesate ce contin nitrati. Tot cercetatorii au descoperit ca nitrozaminele ce se formeaza din nitrati pot provoca diabet zaharat, ficat gras, obezitate si pot favoriza chiar boala Alzheimer.

Cum putem sa preintampinam?

  1. Evitam pe cat de mult posibil carnea procesata.
  2. Consumam fructe si legume organice, deoarece acestea sunt crescute fara pesticide si ingrasaminte in care se pot găsi nitrati.
  3. Filtrarea apei pe care o bem, deoarece nitratii se gasesc si in apa potabila.

STIAI CA aparatul Greentest poate detecta cu o precizie de 93% nivelul de nitrati din fructe, legume si carne?