nitratii-nitritii-mit-sau-realitate

Nitratii si nitritii: cateva adevaruri

Nitratii se regasesc in mod natural in anumite in legume, fructe, carne. De asemenea, nitrati se adauga la produsele alimentare procesate, avand rol de conservant si colorant.

Studiile despre ei sunt variate, concluziile trecand de la a-i considera sanatosi pana la a-i prezenta ca foarte nocivi.

Deci … care este adevarul despre nitratii si nitritii din dieta? Haideti sa vedem.

In primul rand, ce sunt aceste substante?

Pentru a putea intelege, vom face o scurta incursiune in chimie (toata lumea ia nota 10, pentru cei care vor sa vada ce medie le iese 🙂 ).

Nitrati: 1 Nitrogen (azot), 3 Oxigen – Formula chimica: NO3-

Nitriti: 1 Nitrogen (azot), 2 Oxigen – Formula chimica: NO2-

Asadar, … Nitr-a-tii au 3 atomi de oxigen, in vreme ce, Nitr-i-tii au 2 atomi de oxigen.  

De fapt, nitratii sunt inofensivi, pana ajung in organism. Bacteriile din cavitatea bucala impreuna cu enzimele din sistemul digestiv transforma nitratii in nitriti.

Nitratii se pot transforma in nitriti, care pot forma apoi oxid nitric (inofensiv) sau nitrozamine (nocive).

Cat de nocivi sunt?

Studiile arata ca ar putea exista o relatie destul de puternica intre nitratii din carne si cancer, din moment ce boala este influentata de dieta. Astfel, cancerul de colon, de pancreas sau gastric pot aparea si din cauza unui consum prea mare de alimente procesate ce contin nitrati. Tot cercetatorii au descoperit ca nitrozaminele ce se formeaza din nitrati pot provoca diabet zaharat, ficat gras, obezitate si pot favoriza chiar boala Alzheimer.

Cum putem sa preintampinam?

  1. Evitam pe cat de mult posibil carnea procesata.
  2. Consumam fructe si legume organice, deoarece acestea sunt crescute fara pesticide si ingrasaminte in care se pot gasi nitrati.
  3. Filtram apei pe care o bem, deoarece nitratii se gasesc si in apa potabila.

STIAI CA aparatul Greentest poate detecta cu o precizie de 93% nivelul de nitrati din fructe, legume si carne?

https://youtu.be/i2g-Ik_LPd0