Printre cele mai sănătoase idei de mic dejun regăsim smoothie-ul, o băutură populară în zilele noastre, cremoasă, care adună toate beneficiile fructelor și legumelor, într-o singură gustare.
Istoric vorbind, smoothie-ul nu este o băutură nouă, dar a devenit mai cunoscută la începutul secolului XX, odată cu inventarea blenderului, ajungând un adevărat icon al anilor ’60 -’70 în Statele Unite ale Americii.
Deși smoothie-ul este o alegere inspirată indiferent de sezon, toamna ne aduce motive în plus de a-l prepara, dar și idei noi. Fructele proaspete de sezon, în diferite combinații ne pregătesc organismul pentru iarna prin aportul de vitamine, minerale, fibre și alte substanțe nutritive, și ne încântă papilele gustative.
Mai jos v-am pregătit 3 rețete de smoothie-urile gustoase care au în compoziție fructe de sezon.
Smoothie cu struguri și banană
Ingrediente:
1 banană
1 cană de struguri negri sau roșii fără semințe
½ cană lapte vegetal (poți folosi lapte de cocos, de migdale, de orez sau de soia)
Mod de preparare:
Se spală bine strugurii, se taie în jumătăți și se înlătură semințele. Se adaugă strugurii, bananele tăiate felii și laptele în blender și se mixează până se obține o compoziție omogenă.
Smoothie-ul este o idee genială de gustare când ești pe fugă sau în pană de idei, în timp ce anotimpul în care ne aflăm reprezintă o sursă numai bună de inspirație.
Smoothie cu măr și avocado
Ingrediente:
1 măr
pastă de la jumătate de avocado
100 ml suc de lămâie
Mod de preparare:
Se spală mărul, se curăță de coajă și se taie în patru.
Se adaugă toate ingredientele în blender și se amestecă timp de aproximativ 30 de secunde.
Smoothie cu măr și dovleac
Ingrediente:
¼ ceașcă plus 2 linguri de ovăz
¼ ceașcă de dovleac la conserva sau dovleac copt
¾ ceașcă de iaurt grecesc
1 măr mediu, tăiat în bucăți
½ banană congelată
½ ceașcă de lapte (migdale, soia, vaca etc. – în funcție de preferințe)
6 cuburi de gheață
Mod de preparare:
Se pune ovăzul în blender și se amestecă timp de aproximativ 30 de secunde.
Se adaugă ingredientele rămase și se amestecă până se obține o compoziție omogenă.