Sunt sanatoase fructele si legumele conservate?

Fructele si legumele conservate sunt un articol nelipsit din camara noastra dintr-un motiv bine intemeiat. Sunt convenabile, ieftine si versatile. Dar sunt ele la fel de hranitoare ca produsele proaspete?

Sunt fructele si legumele conservate la fel de sanatoase ca cele proaspete?

In cazul majoritatii produselor, atunci cand comparam soiul conservat cu cel proaspat, constatam ca nu exista o mare diferenta intre macronutrienti – proteine, carbohidrati si grasimi. De exemplu, 100 g de rosii conservate contin 1g de proteine,  3,8 g de carbohidrati si grasimi neglijabile in comparatie cu 100 g de rosii proaspete care au 0,5g de proteine, 3g de carbohidrati si, de asemenea, grasimi neglijabile. Caloriile sunt aproximativ aceleasi: 19 calorii per 100g in cazul rosiilor la conserva si 14 calorii pentru rosiile proaspete.

In ceea ce priveste vitaminele si mineralele, exista mici diferente. Fructele si legumele la conserva contin niveluri bune de nutrienti si constituie o parte importanta a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, o cantitate foarte mica de vitamine si minerale se poate pierde prin procesul de conservare. Folosind ca exemplu rosiile conservate si pe cele proaspete, constatam ca rosiile conservate au 328mcg de caroten (care se transforma in vitamina A in organism) in comparație cu rosiile proaspete care au 349mcg. Rosiile conservate contin, de asemenea, 11mg atat de folat, cat si de vitamina C, comparativ cu rosiile proaspete, care contin 23 mg de folat si 22mg de vitamina C. Cu toate acestea, produsele din conserve raman o sursa alimentara valoroasa de multe vitamine si minerale.

Atunci cand cumperi fructe sau legume la conserva, verifica etichetele de pe ambalaj si evita-le pe cele cu exces de sare sau zahar. De exemplu, ananasul la conserva, in sirop, contine 16,5 g de zahar la 100 g, iar ananasul la conserva in suc contine 12 g la 100 g. Ananasul proaspat contine 11g de zahar natural la 100g.

Anumite legume si fructe conservate vor contine in mod natural mai multa sare sau zahar datorită procedeului de conservare, fara adaugarea unor ingrediente suplimentare. De exemplu, rosiile conservate contin cu 3g mai mult sodiu la 100g (5g per 100g in total) comparativ cu rosiile proaspete (2g per 100g in total). Cu toate acestea, aceasta diferenta este mica, acestea ramanand un plus sanatos in cadrul unei diete echilibrate.

Care este procesul de conservare a fructelor si legumelor?

Procesul va varia usor in functie de fructele sau legumele care urmeaza sa fie conservate, dar in esenta fructele si legumele sunt spalate si pregatite. De exemplu, sunt eliminate pietricelele din fructe, legumele pot fi decojite si/sau tocate inainte de a fi conservate. Acestea sunt apoi turnate intr-un recipient din metal, iar apoi se adauga orice apa, siropuri, sucuri sau condimente.

Majoritatea fructelor si legumelor sunt conservate aproape de locul in care sunt culese si la cateva ore dupa ce au fost culese, pentru a ajuta astfel la pastrarea prospetimii si a substantelor nutritive cat mai mult posibil.

Cum pot alege cele mai sanatoase fructe si legume conservate?

Cauta conserve care nu au adaos de sare sau zahar, iar in ceea ce priveste fructele conservate, opteaza mai degraba pentru cele in sucuri naturale, si nu cele in sirop, pentru un continut de zahar cat mai scazut.

Ce cantitate de fructe si legume conservate reprezinta o portie din necesarul de cinci pe zi recomandat?

80g de fructe sau legume conservate reprezinta una din cele cinci pe zi recomandate, aceeasi cantitate ca in cazul fructelor sau legumelor proaspete. O conserva standard are aproximativ 400g, astfel incat doar un sfert de conserva va acoperi cu usurinta una din necesarul de cinci pe zi recomandate.