Tradițiile și obiceiurile

Tradițiile și obiceiurile din diferite părți ale lumii.

Tradițiile si obiceiurile de Crăciun, ne strâng pe toți din toate colturile lumii acasă. Din acest motiv, Crăciunul pare cea mai frumoasă sărbătoare din an. Începutul lunii decembrie ne duce cu gândul la acel moment sublim, când mirosul de vin fiert si de cozonaci, umple casa cum tihna umple inimile noastre. Iar colindele ce răsună in fiecare casa trezesc in noi spiritul de sărbătoare.

Deși obiceiurile cu ocazia acestei sărbători, diferă de la o cultura la alta, un lucru avem in comun.Creștinii din lumea întreagă sărbătoresc nașterea Domnului!

Și cum romanii au o vorbă “câte bordeie, atâtea obiceiuri”, cam așa stau lucrurile si când vine vorba de tradițiile si obiceiurile de Crăciun. In fiecare parte a lumii exista ceva diferit. Diferențele culturale ne fac unici dar si speciali in același timp.

Tradițiile și obiceiurile scandinavilor

La scandinavi sărbătorile de iarna încep mai devreme, pe 13 decembrie. Scandinavii o sărbătoresc la aceasta data pe Sf. Lucia. Aceasta a fost una dintre primele martire creștine.

Pe 13 decembrie, fetele tinere se îmbrăca in rochii albe cu cordon roșu in talie, iar pe cap își pun coronițe din ramuri de brad. Îmbrăcate astfel, fredonând cântece creștine si colinde, merg in procesiuni prin azile si spitale.

Desertul specific acestei sărbători este lussekatts, o prăjitura cu șofran si stafide. Un alt desert specific este budinca de orez cu lapte si unt, in care se pitește o migdală.

Tradițiile și obiceiurile

America de Sud

In tarile din America de Sud, se decorează cactuși, pini si brazi artificiali. Masa tradiționala are ca fel principal friptura de porc, fasolea neagra servita cu orez si alte plante tradiționale.

Tradițiile și obiceiurile europenilor

In Spania cadourile de Crăciun sunt oferite pe data de 6 ianuarie, cu ocazia zilei celor trei regi, Reyes Magos. Diferite feluri de mâncare care au la baza peste, fructe de mare si curcan, sunt servite la masa de Crăciun. Deserturile specifice, au in compozitie migdale si bucati de portocale confiate.

Grecii au obiceiul de a consuma la masa de Crăciun, pâinea însemnată cu palma gospodinei. Acest obicei simbolizează binecuvântarea pâinii de către Isus. Moș Crăciunul grecilor este Sfântul Nicolae, el fiind cel care aduce cadouri si dulciuri copiilor.

Asia

In India se împodobesc de Crăciun bananieri sau mango. Bisericile se decorează cu flori si lumânări, iar la masa de Crăciun se servește kidiyo (găluște prăjite învelite în zahăr) si  neureos (foietaj umplut cu fructe uscate și nucă de cocos, prăjit în ulei).

Tradițiile și obiceiurile au fost preluat in mare parte de la portughezi si de la spanioli. in Filipine. Dintre tarile din Asia, tara cu cei mai mulți creștini este Filipine. Aici Crăciunul este sărbătorit cu mult fast. Filipinezii dețin chiar recordul pentru cel mai lung sezon de Crăciun. Cele mai întâlnite preparate sunt cele care au la baza carnea de porc, șunca de casa. Deserturile specifice sunt prăjiturile din orez si fructe.

Tradițiile și obiceiurile

Fiecare popor are propriile tradiții si obiceiuri, care îl definesc. Dar toți sărbătorim nașterea Domnului împărțind si primind dragoste.

Indiferent în ce colț al lumii te afli drag cititor, fie ca sărbătorile sa te găsească în liniște și pace, încrezător că anul care vine o sa fie unul mai bun si mai bogat.