Valori crescute de nitrați

Valori crescute de nitrați la produsele bio

După cum bine știți, una dintre funcțiile dispozitivului Greentest este măsurarea nivelului de nitrați din fructe, legume și carne.

Nivelurile crescute de nitrați apar din cauza cultivării necorespunzătoare sau arată o lipsă a prospețimi acestora.

Când vorbim de cultivare necorespunzătoare, ne referim de fapt la folosirea în exces a pesticidelor, fertilizatorilor chimici și a altor substanțe. Folosirea acestora în agricultură, au ca rezultat o producție mai mare, dar și o acumulare de săruri periculoase în legume și fructe.

Și este adevărat că acest lucru ne poate afecta sănătatea, pe termen scurt sau lung.

Valori crescute de nitrați

Produsele bio

Dacă nu mai sunt o surpriză pentru noi, nivelurile crescute de nitrați la anumite fructe și legume, e totuși surprinzător să descoperim același lucru chiar și la produsele bio.

Iată însă care este explicația.

În primul rând, produsele bio nu sunt produse cultivate într-un sol ideal. Dar folosirea pesticidelor chimice, fertilizatorilor sintetici, sau a altor substanțe, este într-adevăr sever restricționată prin lege. Din păcate în ciuda acestor restricții, iată că și la testarea produselor bio, Greentest ne poate arăta indicatorul roșu.

În al doilea rând, gradul de perisabilitate al acestora este mai crescut. Acest lucru înseamnă că își pierd prospețimea mai repede, și de aici și nivelul crescut de nitrați.

Legumele și fructele crescute la sol

Un alt aspect care influențează nivelul de nitrați din fructe și legume, este și locul în care cresc.

Pepenele de exemplu, este o plantă erbacee, agățătoare și târâtoare, care crește la nivelul solului, aproape de tulpină. Deci toate substanțele folositoare, dar și impuritățile din sol, ajung să se concentreze mai mult, decât în cazul merelor, sau altor fructe care cresc la distanță mai mare de sol.

În concluzie…

Nitrații din legumele și fructele pe care le consumăm, sunt consecința degradării solului, a modului în care se face cultivarea, și a degradării mediului în general.

Sănătatea noastră poate fi afectată în cazul unui consum constant de fructe și legume ce depășesc nivelul optim de nitrați.

Ce putem face, este să acordăm o atenție din ce în ce mai mare cu privire la calitatea produselor consumate și pe cât posibil să le evităm pe acelea care depășesc cu mult parametrii normali.