Ultima saptamana de toamna, intaia luna de iarna

Ultima saptamana de toamna, intaia luna de iarna, adica sezonul bunatatilor de sarbatori. Sarbatorile la romani vin cu obiceiuri multe si frumoase, la care tinem cu mandrie patriotica de necomentat – sunt ale noastre! Aceste obiceiuri se regasesc din plin si in belsugul gastronomic al meselor de sarbatoare. In fiecare an reusim sa le transformam tot mai mult din traditie, in amenintare pentru sanatatea noastra.

Produsele traditionale de Craciun sunt extrem de greu de digerat, din cauza continutului mare de grasimi si proteine si constituie adevarate bombe calorice. Carnea grasa, prajelile, tocaturile, cozonacii, maioneza, prajiturile cu crema, consumate in exces si insotite de alcool, pot provoca de la simple indigestii si enterocolite, pana la redutabile colici biliare, pancreatita acuta, coma diabetica sau hepatica etc.

Stiati ca limita de nitrati si nitriti din alimente, conform medicilor, este prea mare in Romania? In preparatele din carne (sunca, salamuri, carnati), nitritii si nitratii se utilizeaza in mod curent pentru mentinerea culorii roz-rosiatic si pentru efectele lor de dezvoltare a aromei produselor. In tara noastra, limita admisa a nitritilor in produsele finite este limitata la maxim 70 mg/kg. 

Cum testezi carnea pe care o cumperi? Greentest iti vine in ajutor cu un dispozitiv portabil care verifica in cateva secunde nivelul de nitrati. Testeaza-l si tu! Ne vei multumi mai tarziu!



 Mananca din toate cate putin si…ai grija de sanatatea ta!